Apžvelgus pastarųjų kelių metų naujienas gali pasirodyti, kad žiniasklaida yra cenzūruojama. Dar Sovietų Sąjungos okupacijos laikais tai patyrėme, negi viskas vėl kartojasi? Naujos valdžios pataisos susijusios su žiniasklaida, taip ir nepasirodžiusios eteryje laidos, staiga kritusi Lietuvos vieta žiniasklaidos reitinguose…  Ar tikrai vis dar galime pasitikėti žiniasklaida? Ar ji tikrai laisva ir nepriklausoma?

Štai visai neseniai – kovo 9-ąją dieną – interneto svetainėje zurnalistika-kitaip.lt pasirodė straipsnis pavadinimu „Savižvalga: žurnalistai – prieš cenzūros įteisinimą“. Šiame straipsnyje cituojamas šių laikų visuomenei neįprastas Lietuvos žurnalistų draugijos išsireiškimas apie naujas Baudžiamojo kodekso pataisas: „Bandymas įteisinti cenzūrą diktatūroms būdingomis priemonėmis“. Taip kalbama apie žurnalistų pasipiktinimą socialdemokračių seimo narių Rimantės Šalaševičiūtės ir Irenos Šiaulienės norą „bausti visus, kurie atskleidė arba viešai paskelbė, pasinaudojo ar kitų asmenų labui panaudojo neviešą baudžiamosios, civilinės arba administracinės bylos medžiagą“ – straipsnyje rašė žurnalistas Tomas Taškauskas. Atrodo, viskas pakankamai normalu – baudžiami tie, kurie „iškapsto“ draudžiamą informaciją. Bet kai pasigiliname, pasidaro aišku, kad šios pataisos yra labiau skirtos uždrausti rašyti apie tai, ką padarė įžymesni žmonės (juk valstybė nenori, kad lietuviai sužinotų apie kokio seimo nario sukeltą eismo įvykį). Kad ir kaip bebūtų keista, tai skamba kaip tikra cenzūra sovietmečio laikais – negalima rašyti to, kas nepatinka valdžiai.

Deja, tai ne vienintelis toks įvykis. Vos prieš pusmetį laikraščiai ir interneto puslapiai rėkte rėkė apie Rūtos Jaunutienės kuriamą, bet nutrauktą laidą „Paskutinės instancijos“. Kodėl ši laida buvo nutraukta? BNS (Baltic News Service) pranešime yra teigiama, kad išsiskyrė R.Jaunutienės ir TV3 televizijos požiūriai į darbo kokybę – žurnalistė vietoje dialogo ir tobulėjimo kelio pasirinko sąmokslų teorijas. O štai žurnalistai šios laidos pabaigą interpretavo kiek kitaip… Dalius Stancikas tinklalapyje bernardinai.lt teigia, jog Rūtos Jaunutienės laida buvo uždaryta dėl nepakantaus požiūrio į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, nes paskutinėje „instancijų“ laidoje turėjo būti rodomi niekam dar neatskleisti politinės gyvenimo etapai. Deja, laida taip ir neišėjo į televizijos ekranus, nes TV3 vadovai teigia, jog jiems staiga ėmė nepatikti žurnalistės darbo „neetiškumas“. Tai skamba kiek keistai, nes „Paskutinės instancijos“ kiekvieną savaitę eteryje rodydavosi keletą metų, o pati R.Jaunutienė televizijoje dirbo dar ilgiau. Galbūt tai iš tiesų yra visiška žurnalistikos cenzūra?

Tai turbūt patvirtina ir šių metų pradžioje pasirodęs spaudos laisvės reitingas. „Lietuva smuktelėjo į 33 vietą“ – rašė vos ne kiekvienas laikraštis ir interneto tinklaraštis sausio mėnesį. Atrodo, 33 vieta iš 180 ne tokia jau ir bloga. Bet, kai paaiškėja, kad Estija yra 11 vietoje, o Lenkija – 22, pasidaro kažkaip skaudu ir pikta. Šiaip ar taip, Lietuvos reitingas krenta kasmet (2010-ųjų metų pradžioje Lietuva pateko tarp 11-13 vietų, o 2011-aisiais jai buvo skirta tik 30 vieta). Nors, nieko čia keisto – 2011-ųjų metų lapkričio mėnesį vykusio Europos Parlamento susitikimo metu buv išsiaiškinta, kad nėra nė vienos Europos Sąjungos narės, kuri per pastaruosius metus nekrito spaudos reitingų lentelėje… Na kaip tikri lietuviai galime pasidžiaugti tik tuo, kad mūsų šalis lenkia tokias kaimynines valstybes kaip Rusija, Baltarusija ir net Latvija.

Žinoma, šių laikų cenzūra nėra tokia griežta, kokia buvo kai Lietuva priklausė Sovietų Sąjungai. Bet Lietuvos, kaip ir visos Europos, žiniasklaidos laisvė mažėja ir nieko čia nebe pakeisi jokiais valdžią dar labiau piktinančiais straipsniais ar televizijos laidomis… Juk jie vistiek bus uždrausti ir nepasirodys nei spaudoje, nei eteryje.

Category: Straipsniai
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.